Citronová roláda a citróno-tvarohovým krémem

Citronová roláda a citróno-tvarohovým krémem

Citronová roláda a citróno-tvarohovým krémem
4.3 (85%) 12 hlasů

Pokud jste dostali chuť na nedělní dezert už v pondělí a přemýšlíte, čím jednoduchým svoje přání realizovat, pak vsaďte na tuto roládu. Roláda nadýchaná jako obláček s lahodným krémem vaše chutě spolehlivě uspokojí a navíc je velice snadná na přípravu. Nečekejte tedy žádné složité pečení. A mlsat můžete v cuku letu.

Ingredience - co budete potřebovat na citronovou roládu

  • 6 ks vajec, oddělený žloutek od bílku
  • 200 g cukru krystal (lze použít i třtinový)
  • Strouhaná kůra z jednoho BIO citronu
  • Vymačkaná šťáva z 1 ks citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml šlehačky
  • 200 g tvarohu
  • Moučkový cukr na zdobení
  • 1/2 šálku čerstvých nebo mražených malin

Ingredience - co budete potřebovat na citronový tvaroh

  • 200 g krystal (nebo třtinového cukru)
  • 115 g másla
  • 2 citrony (z nich nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva)
  • 3 vejce, lehce prošlehaná

Jak postupovat při přípravě této citronové rolády

  1. Předehřejeme troubu na 180 ° C (170 ° C horkovzdušnou) a plech vyložíme pečícím papírem. (ideální rozměr by byl přibližně 34 cm x 24cm.
  2. V míse vyšleháme vaječné žloutky, moučkový cukr, citronovou kůru a šťávu, dokud se nám ze všech ingrediencí nestane krásně světlá, lesklá pěna. Je lepší si samozřejmě pomoct elektrickým šlehačem. Mouku si prosejeme a lehce zašleháme do vaječné směsi. V samostatné míse vyšleháme vaječné bílky do dokonale tuhé pěny a tu potom, postupně velmi lehce zašleháme do vaječné směsi. Šleháme pouze velmi lehce, aby těsto zůstalo pěkně nadýchané. Těsto pak vylijeme na připravený plech a lehce rozetřeme. Umístíme do trouby a pečeme zhruba 10 minut nebo dokud nebude roláda lehce zlatavá a pevná na dotek. Poté vyjmeme z trouby a necháme 2 – 3 minuty na plechu.
  3. Na drátěný stojan položíme kus pečícího papíru zhruba o rozměru plechu a posypeme moučkovým cukrem. Roládu překlopíme na takto připravený pečící papír a ten, na kterém se pekla opatrně sloupneme. Necháme vychladnout.
  4. Šlehačku smícháme s citrónovou šťávou a vyšleháme dotuha. Citron nám ve šlehačce vytvoří jemný mramorový efekt. Vyklopíme na roládu a rozetřeme, ale ne až úplně do krajů, zhruba 5 cm okraje si necháme volné. Posypeme malinami a pomocí papíru opatrně srolujeme. Dáme zchládnout do lednice.
  5. Citronový tvaroh: Cukr, máslo, citrónovou kůru a šťávu vložíme do kastrůlku, postavíme na sporák na nízký plamen a pomalu vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Nenecháme ale směs vařit! Odstavíme ze sporáku a ideálně přes nějaké síto do krému nalijeme vejce. Dobře promícháme (ideálně dřevěnou vařečkou) a vrátíme zpět na sporák. Směs zahříváme na nízkém stupni, dokud se nevytvoří krásně hustý lesklý krém. Poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  6. Servírujeme pak plátek připravené rolády, ke které lžící naservírujeme také citronový tvaroh. Zbylý pak můžeme v čisté sklenici skladovat v lednici maximálně 10 dnů.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..