Jakých chyb se vyvarovat?
Podívejte se naše rady a tipy pro ještě lepší pečení rolády:
- Piškotové těsto bude vyšší a lehčí, pokud žloutky ušleháte s cukrem a lžičkou pomerančové šťávy do pěny. Teprve potom přidejte mouku a sníh z bílků.
- Přidání špetky soli, několika kapek citrónové šťávy nebo alkoholu způsobí, že sníh z bílků bude tužší.
- Předehřát troubu a připravit vymazanou formu si při piškotového těsta nenechte na poslední chvíli. Piškotové těsto je třeba po našlehání okamžitě přelít do formy a vložit do trouby, jinak ze sněhu a vyšlehaných žloutků uniknou vzduchové bublinky, těsto nebude během pečení kypré a nadýchané. Z takového těsta vznikne nehezký zmetek.
- Upečené piškotové těsto na dort či bábovku je třeba z formy vyndat vždy až po vychladnutí. Výjimkou je roláda, kterou je třeba zavinout hned za horka.
- Chcete-li mít těsto vždy pěkné a nadýchané, vajíčka šlehejte ve vřelé, ne však ve vroucí vodní lázni.
- Při pečení piškotového těsta a obzvláště rolád, musíte uhlídat dobu pečení, jinak by byl piškot vysušený a lámal se.