Maková roláda s tvarohem
Mrkněte se u nás na recept na výbornou makovou roládu – je bez mouky, navíc s lehkou tvarohovou náplní a višňovým povidly. Opravdu výborný dezert.
Ingredience - co budete potřebovat na makovou roládu - na těsto
- 7 středních vajec
- 7 polévkových lžic třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 200-220 gramů mletého máku
Ingredience - co budete potřebovat na makovou roládu - na krém do rolády
- 250 gramů jemného tvarohu
- 250 millilitrů smetany na šlehání
- 1 čajová lžička práškového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Ingredience - a co ještě dál?
- Trochu višňového džemu
- 100 gramů kvalitní čokolády na polevu
Jak postupovat při přípravě makové rolády?
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh s polovinou cukru, která je v ingrediencích uvedena. Žloutky pak prošleháme se zbylým cukrem a vanilkou. Mák umeleme a přidáme k němu prášek do pečiva. (Pokud chcete mít jemnější korpus, méně makový, můžete dát jen 150 g mletého máku a přidat 3 lžíce mouky.) Na roládu by asi stačil korpus i ze 6-ti vajíček. Ale ze 7 je poctivější.
- Obě hmoty spojíme a zlehka k nim přimícháme mák. Hmotu rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Korpus pečeme při teplotě cca 190 °C. cca 20-30 minut, nebo podle zkušenosti s vaší troubou. Korpus hlídejte.
- Po upečení korpus převrátíme, dáme pečící papír pryč, otočíme jej zpět a ještě teplý srolujeme spolu s pečícím papírem a necháme pěkně vychladnout.
- Šlehačku vyšleháme s lžičkou práškového cukru do tuha. Jemný tvaroh krátce prošleháme s vanilkou. Náplň zahustíme želatinou (plátky želatiny) připravenou podle návodu na obalu. Nemusíte přidávat želatinu, ale chce to více času v chladničce, aby náplň ztuhla.
- Korpus rozbalíme, potřeme povidly a na něj opatrně rozetřeme smetanovou náplň. Roládu opatrně srolujeme, předtím ji však můžeme na chvíli nechat zchladit v ledničce, aby na ní náplň trochu ztuhla. Pak polijeme rozpuštěnou čokoládou. Ideálně hořkou.
TIP: Višňový povidla můžete nahradit i čerstvými višněmi nebo čerstvé višně můžete krátce povařit, trochu zahustit želatinou, nebo totéž udělat s kompotem.