Pečená vepřová roláda
Roláda z jakéhokoliv masa, ať už vepřového či kuřecího je vždy sázkou na jistotu. Pokud chcete vykouzlit jednoduchý, přesto sofistikovaný oběd či večeři pro přátele, roládou nic nezkazíte. Tato vepřová roláda jistě zaujme netradiční kombinací slaniny, ořechů a hub. Ale rozhodně říkáme, že stojí za vyzkoušení.
Ingredience - co budete potřebovat na vepřovou roládu
- 1 kg vykostěné vepřové pečeně
- sůl a pepř na dochucení
- 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na kousky
- 2 střední cibule, nasekané
- 150g hub, nasekaných
- 150 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce barevných pepřů
- 4 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
Jak postupovat při přípravě této rolády?
- Vepřovou kotletu položíme na čistý pracovní povrch. Z masa rozkrojíme větší plát o tvaru obdélníku, který si lehce naklepeme na rovnoměrnou tloušťku. Osolíme a opepříme dle chuti, a dáme stranou. Ve velké pánvi osmažíme nasekanou slaninu, dokud nepustí tuk. Přidáme cibuli a houby a dusíme, dokud směs nezesklovatí. Přidáme 100 g nasekaných vlašských ořechů a vaříme dalších 5 minut.
- Předehřejeme si troubu na 180 C. Připravenou směs rovnoměrně rozložíme na masový plát, a opatrně začneme rolovat z kratšího konce. Aby se nám roláda během pečení nerozpadla, pevně ji stáhneme kuchyňským provázkem.
- V hmoždíři si rozdrtíme hrst vlašských ořechů a barevné pepře a touto směsí obalíme roládu ze všech stran. V pánvi rozehřejeme olej a roládu dokonale ze všech stran osmažíme dozlatova.
- Přendáme do pekáče a povrch potřeme rozpuštěným máslem. Roládu pečeme přibližně 1 hodinu a 20 minut v předehřáté troubě. Servírujeme s přílohou dle volby, báječně chutná s bramborovou kaší.