Roláda aneb střecha z BEBE sušenek
Pokud patříte k mladším ročníkům, asi vás název tohoto retro dezertu a hitu českých kuchyní zaskočí. Ale spíš si myslíme, že málokdo z vás, kdo má rád dezerty by o této pochoutce ještě nikdy neslyšel. Příprava této netradiční, nepečené formy rolády z bebe sušenek je sice o něco pracnější, ale milovníky klasických dezertů a staromilce jistě velmi potěší.
Ingredience - co budete potřebovat na BEBE roládu
- 1 balení tmavých bebe sušenek
- 1 balení světlých bebe sušenek (lze samozřejmě použít i obě stejná balení, záleží na vaší chuti)
- 200 g másla (lehce povoleného)
- 140 g cukru moučka
- 2 balení jemnějšího tvarohu (neberte však tvaroh ve vaničce, je příliš řídký)
- 2 ks banány
- Čokoládu na vaření (ideálně s vyšším obsahem kakaa)
- Rumovou tresť či kapku rumu dle vaší chuti
Jak postupovat při přípravě této BEBE rolády
- V jedné samostatné míse nejprve utřeme cukr s máslem do světlé pěny a poté lehce zašleháme tvaroh. Kdo má rád, dle chuti může v tuto chvíli ochutit rumem, či rumovou trestí.
- Připravíme si plát alobalu, dostatečně velký tak, aby se nám na něj vešly sušenky po 7 kusech vedle sebe, do tří řad. Můžeme skládat barvy libovolně, dle naší fantazie. Pokud si okraje alobalu lehce zvedneme, bude se nám se sušenkami lépe pracovat, nebudou se nám tolik rozjíždět. Na takto připravenou vrstvu sušenek opatrně rozetřeme polovinu připraveného krému. Na ten opět naskládáme těsně vedle sebe sušenky tak, aby případně vznikl nějaký obrazec. Pokud máme samozřejmě dvě různé barvy sušenek. Na vrstvu sušenek opět rozetřeme zbytek krému a doprostřed položíme banány, těsně za sebe po celé délce rolády. (ty samozřejmě před tím oloupeme :))
- Pak vezmeme alobal za delší strany a přiklopíme je opatrně, ale pevně k sobě tak, aby sušenky společně s krémem vytvořili tzv. střechu.
- Tu potom vložíme do lednice, minimálně na hodinu, aby celá směs dokonale ztuhla. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu na vaření a necháme lehce vychladnout. Roládu vytáhneme z lednice, polijeme rozpuštěnou čokoládou a vložíme zpět do lednice. Čím déle máme roládu v lednici, tím lépe, protože sušenky se zvláční a dokonale propojí s krémem. Ideální je tedy nechat v lednici alespoň přes noc.
- Servírujeme pak nakrájené na plátky.