Tiramisu roláda
Ingredience - co budete potřebovat na korpus - těsto
- 6 vajec
- 6 polévkových lžic polohrubé mouky (naše byla bezlepková, může i špaldová)
- 8 polévkových lžic třtinového (krystal) cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 gramů másla
Ingredience - co si dále nachystat?
- 250 gramů mascarpone
- 250 mililitrů šlehačkové smetany (postačí i 180ml)
- 1 kus vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
A pár drobností na dokončení
- 1 čajová lžička kávy
- 100 mililitrů vody
- 1 polévková lžíce amareta (volitelné, já nedávala)
Jak postupovat při přípravě tiramisu rolády? Nejdříve korpus
- Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s polovinou cukru do světlé pěny a přimícháme k hmotě mouku.
- Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do tuhého sněhu, můžeme na začátku přidat 1 čl octa nebo citronové šťávy aby sníh lépe držel tvar. Do žloutkové hmoty, přidáme část sněhu, rozmícháme zlehka ručně a postupně přimícháme zlehka zbylý sníh.
- Do rozpuštěného másla ve větší misce přimícháme část hmoty na korpus, a pak k tomu přimícháme zbylou hmotu.
- Korpus pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem při teplotě cca 180 °C cca 15 minut, nebo podle zkušenosti se svou troubou. Spolu s papírem roládu hned srolujeme. Pokud se vám podaří okraje korpusu více vysušit, tak jako mně, před srolováním je ořízněte. Srolovaný korpus necháme vychladnout.
Jak postupovat při přípravě tiramisu rolády? Nyní krém
- Mascaropne spolu se šlehačkou a cukrem vyšleháme do tuhého krému, pozor však na přešlehání.
A nyní plníme
- Vychladlý korpus rozbalíme, pokapeme vychlazenou kávou, do které můžete přidat mandlový likér pokud máte rádi a máte ho doma.
- Na korpus rozetřeme krém, srolujeme.
Roládu posypeme kakaem nebo práškovým cukrem a dáme ztuhnout do lednice. Jinak miluji mascarpone, krém díky němu drzí tvar i bez chlazení.